hermine
           

 

 CÂTEVA CONSIDERAŢII METODOLOGICE
PRIVIND  EVALUAREA PSIHOLOGICĂ CU MIJLOACE APARATIVE
 

 

      Unicitatea investigaţiilor efectuate cu aparatele electronice de examinare psihologică constituie principalul element distinctiv al acestora. Majoritatea acestor aparate sunt proiectate să efectueze determinări ce pot fi obţinute numai cu aceste mijloace, drept care ele nu pot fi înlocuite cu alte instrumente de explorare psihologică.

       Redăm mai jos, cu tiltlu de exemplu, câteva dintre investigaţiile realizabile cu ajutorul acestor aparate:

      •    Tremormetrul înregistrează cu ajutorul unui senzor piezoelectric tremorul mâinii. Este un instrument foarte util în măsurarea gradului de oboseală după desfăşurarea anumitor activităţi, dar poate fi utilizat şi la depistarea etilicilor şi a persoanele cu adicţie la droguri.

    •    Stabilometrul testează simţul echilibrului şi abilitatea menţinerii poziţiei ortostatice. El este singurul instrument care permite aceste determinări, fiind de neînlocuit în avizările pentru lucrul la înălţime, sau pentru locuri de muncă unde există excavaţii,  cavităţi, schele, zone alunecoase, pentru conducători de vehicole pe două roţi, ş.a. De asemenea, aparatul poate furniza indicii privind existenţa unor probleme neuro-psihice la toate persoanele testate.

     •    Testerul de dexteritate manuală, testează capacitatea coordonării manuale cu control vizual, precum şi precizia, viteza şi  fineţea mişcărilor mânilor. Este aparatul de bază în cadrul testărilor psihoaptitudinale, în domeniul industrial, rutier şi alte domenii care necesită o activitate precisă şi coordonată a mâinilor.

     •   Tahistoscopul emite stimuli luminoşi tip „flash” cu timpi de expunere ce pot coborî până la 0,001 secunde, inimitabili pe monitoarele cu tuburi catodice sau cu cristale lichide.
Aparatul examinează capacitatea de localizare în spaţiu, volumul atenţiei, percepţia vizuală, memorarea şi identificarea spaţială, capacitatea de învăţare şi eficienţa intelectuală. Tahistoscopul se recomandă pentru testarea unor categorii profesionale în a căror psihogramă se regăsesc funcţiile enumerate mai sus, precum şi a tuturor conducătorilor de vehicule.

     •    Psihogavanometrul măsoară pulsul şi rezistenţa electrică a pielii, după principiul „detectorului de minciuni” stabilind astfel starea emoţională a subiectului.

    •    Simulatorul de conducere special SX este un aparat complex, un laborator în sine, destinat evaluării psihoaptitudinale a profesioniştilor din transporturi, prin trei procedee diferite de examinare, ce cuprind la rândul lor numeroase programe de testare de complexităţi diferite, după cum urmează:


             1. Testarea capacităţii de urmărire a unui traseu înregistrează 24 de parametrii privind capacitatea de conducere a unui autovehicol. Reacţiile subiectului la solicitările programului se materializează în abiltatea manevrării volanului, acceleraţiei şi frânei.


            2.  Testarea coordonării senzo-motorii permite identificarea particularităţilor individuale ale funcţiilor senzo-motorii prin expunerea de stimuli simultani, ce diferă în funcţie de poziţie, culoare şi formă şi înregistrarea reacţiilor simultane executate cu ajutorul volanului, a manetei şi a pedalelor.
Prin analiza comparată a rezultatelor diferitelor nivele de dificultate, se pot extrapola perfomanţele posibile în cazul unor situaţii complexe.

            3.  Testarea percepţiei vitezei, distanţei şi timpului oferă date (prin cele 30 de programe la care subiectul reacţionează prin pedale, manetă şi buton) despre percepţia mişcării (apropiere, îndepărtare), a vitezei, distanţei şi a timpului.

 

pagina anterioara pagina urmatoare